Apa sebab utama yang membuatkan anda ingin berniaga?

Jarang kita dapat dengar, ada individu yang boleh buat tiga atau lebih kerja dalam satu masa.

 

Paling biasa kita dengar pun, orang kita boleh buat dua kerja. Contohnya siang hari kerja di pejabat, manakala pada malam hari, dia bekerja sambilan sebagai pemandu dengan GRABCAR.

 

Mungkin disebabkan masa kita yang terbatas, tenaga kita yang tak banyak mana… kita tak mampu nak buat banyak kerja dalam satu-satu masa. Setuju?

 

Sebaliknya, kalau kita pilih untuk buat bisnes, saya percaya dengan mempunyai sistem perniagaan yang betul, kita boleh mempunyai 2, 3, 5 atau lebih perniagaan dalam satu-satu masa. 

 

Perniagaan itu kita yang punya. Namun tak bermakna, keseluruhan operasi perniagaan wajib kita juga yang uruskan. Dari aspek pengurusan perniagaan, kita boleh upah orang lain untuk jalankan perniagaan kita. Apa yang kita perlu buat, adalah pantau perniagaan tersebut agar ia berjalan seperti mana yang kita harapkan.

 

Bagaimana kalau kita baru nak bermula dan mempunyai kekangan modal?

Ini merupakan cabaran biasa, yang perlu dihadapi oleh semua orang yang baru nak bermula. Kalau yang memang lahir dalam keluarga yang tidak ada masalah wang, memulakan sebuah perniagaan mungkin bukan sesuatu yang sukar.

 

Bila ada modal untuk back up keseluruhan operasi perniagaan, kita dah boleh tumpukan pada strategi dan pelan perniagaan.

 

Sebaliknya untuk mereka yang ada kekangan dari segi modal, cabaran yang perlu dihadapi pasti lebih banyak. Kena fikir aspek cari duit modal, dan bila dah ada modal, kena fikir macam mana nak kembangkan dan susun strategi perniagaan supaya ia tidak melingkup satu hari nanti.

 

Mula dengan bisnes skala kecil namun berhasil

Bisnes kecil-kecil tu, memang tak glamor.

 

Misalnya kalau kita berniaga barang-barang kelengkapan solat secara online menerusi laman web Shopee.

bisnes-shopee

Konsep asas dalam sesebuah perniagaan itu, mesti ada proses jual dan beli. 

 

Saya jual sesuatu, manakala bakal pelanggan yang berminat dengan barang jualan, akan beli barang yang dijual. Apabila kita kembali kepada konsep asas sesuatu perniagaan, iaitu mesti ada proses jual dan beli, kita tak perlu lagi beratkan diri kita untuk fikir hal-hal yang menyusahkan seperti dimana nak cari premis perniagaan, bagaimana nak cipta produk sendiri dan sebagainya.

 

Jual sahaja apa-apa produk yang sedang mendapat permintaan yang baik di pasaran. Sekali lagi kita boleh terus gunakan laman web Shopee itu sendiri untuk buat kajian produk apa yang sedang hot.

 

Mulakan dengan satu perniagaan, dan apabila dah dapat rentak, baru pertimbangkan untuk buka satu lagi jenis perniagaan. Cuma kena pastikan setiap perniagaan yang kita lakukan itu, tidak mengganggu antara satu sama lain.

 

Kalau setiap perniagaan yang berbeza yang kita jalankan itu, dapat saling melengkapi antara satu sama lain, itu lagi baik.

 

Apa yang menjadi pendorong untuk kita memulakan langkah untuk berniaga?

Bukan senang nak mulakan perniagaan.

Bukan senang juga, untuk kita pujuk seseorang tu untuk mula berniaga. Kena ada satu sebab yang kukuh, yang mampu menjadi satu motivasi untuk seseorang itu mengorak langkah dan mula berniaga.

 

Setiap orang pasti ada sebab yang berbeza.

 

Walaupun matlamat sesebuah perniagaan itu adalah untuk menghasilkan untung, namun selalunya matlamat individu yang memula dan menjalankan perniagaan itu adalah berbeza.

 

Contohnya yang saya boleh sebut, ialah syarikat penerbangan Air Asia misalnya. Ia merupakan sebuah syarikat penerbangan tambang murah nombor satu di Malaysia.

 

Syarikat ini ditubuh bagi membolehkan semua orang merasai pengalaman terbang dengan pesawat penerbangan apabila pergi ke sesuatu destinasi. Sebab itu moto mereka, “everyone can fly”. Jika kos untuk beli tiket terlalu tinggi, pasti tak semua orang boleh terbang.

 

Dengan Air Asia ini, kalau kita bernasib baik, kita boleh dapat tiket promosi dengan harga serendah RM0! Tapi kita still kena bayar airport tax, bagasi dan sebagainya.

 

Sebagai sebuah perniagaan, ia memburu keuntungan. Tetapi sebagai manusia yang menjalankan perniagaan tersebut, mereka sebenarnya sedang memenuhi keperluan dan merealisasikan impian golongan sasaran.

 

 

 

 

No comments yet.

Leave a Reply

two × 3 =

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes