Cara-cara yang berkesan untuk mengiklankan sesuatu produk ataupun perkhidmatan

Adakah anda ada masalah seperti tak tau medium apakah yang paling berkesan untuk mengiklankan produk dan juga perkhidmatan anda?

 

Sesetengah orang kata, medium terbaik untuk iklankan perniagaan adalah dengan menggunakan FBAds. Namun bukan semua orang suka berbelanja untuk tujuan pengiklanan berbayar di FB. Kalau boleh, mereka lebih sukakan cara pengiklanan alternatif di Facebook yang tak memerlukan mereka untuk keluar duit langsung. Oh ada ke yang tak sukakan kaedah yang percuma?

panduan_SEO_terbaru2015

 

Selain tu, nama Instagram pun kadang-kadang akan muncul dan dipopularkan oleh sesetengah individu. Kalau tanya saya, saya akan kata tak tau. Sebabnya saya sendiri tak ada akaun di Instagram dan saya pun tak pernah ada pengalaman buat duit menggunakan akaun instagram. Mungkin YA boleh buat duit, mungkin juga tidak.

 

Sesekali, nama Twitter akan kedengaran, menandakan bahawa platform ini masih lagi relevan dan boleh bantu untuk kita buat jualan secara online. Entahlah… kat twitter tu macam banyak sangat porn, malas nak layan dah. Kalau tengok update pun, saya cuma tengok apa update yang masuk dalam inbox emel saya. Untuk saya bukak web twitter tu sendiri, memang jarang.

 

Kaedah pengiklanan TERBAIK yang paling saya suka adalah menggunakan medium blog. Sama seperti yang anda sedang baca sekarang ni. Adakah anda perasan, yang sebenarnya saya sedang mempromosikan sekurang-kurangnya 5 produk pada ketika ini? Tak perasan? Ha ha

 

Sebelum anda ingin mencuba kaedah pengiklanan berbayar

Hati-hatilah. Jangan sampai anda buat keputusan yang salah hinggakan habis terbakar duit anda nanti.

 

Secara peribadi, saya juga ada menggunakan kaedah berbayar untuk mengiklankan servis dan perkhidmatan yang saya tawarkan. Antaranya ialah servis penulisan artikel advertorial ni. Cuma style saya beriklan ialah, saya akan pastikan yang saya dah cuba semua kaedah percuma terlebih dahulu, barulah saya pergi kepada kaedah yang berbayar.

 

Sebabnya, kadang-kadang guna cara yang percuma pun dah cukup dan dah tak menang tangan. Inikan pula bila guna kaedah yang berbayar. Lagilah sibuk nanti jadinya.

 

.

..

Kalau anda perasan, tadi saya ada sebutkan tentang pengiklanan menggunakan medium blog. Betul kan? Sebenarnya, saya suka gunakan medium ini sebabnya, saya bukan sahaja beriklan di laman web saya, tetapi pada masa yang sama, saya juga sedang beriklan dalam laman web direktori milik google. Ini contohnya

review_live_streaming_profit

Lihat pada bahagian yang saya tandakan dengan kotak berwarna merah.

 

Saya tulis artikel tersebut untuk mempromosikan produk bernama “Live Streaming Profits“. Saya hanya tulis di blog saya, akhirnya google menyenaraikan laman blog saya. Kesannya samalah seperti saya beriklan terus ke laman web milik google. Inilah kesan teknik SEO.

 

Akan tetapi, bukan semua orang ada “kerajinan” nak buat SEO dan sanggup tunggu lama untuk lihat kesannya. At the end of the day, ianya terpulang kepada individu tersebut. Apa yang berkesan dan sesuai pada individu A tak bererti ianya akan berkesan juga pada individu B. Jadi, pandai-pandailah anda cari sendiri method pengiklanan yang kena dengan situasi anda.

 

 

 

No comments yet.

Leave a Reply

11 + 19 =

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes