Archive | Personal

komisen-photobook

Pendapatan dari Internet suatu fantasi atau REALITI?

Satu ketika dulu, saya pernah pasang angan-angan nak ada pendapatan yang datangnya dari internet. Idea untuk memiliki pendapatan secara online pada pandangan saya adalah satu idea yang sangat hebat. Cuba bayangkan, setiap hari kita hanya perlu semak ke akaun bank atau akaun maya untuk lihat berapa banyak pendapatan yang berjaya dihasilkan.   Mungkin saya ni […]

Continue Reading 3
panduan-buat-duit-uber

Konflik antara pemandu teksi dengan pemandu kereta Uber

Geng pemandu teksi ni, memang anti betul dengan geng-geng pemandu kereta Uber ataupun Grab car. Buktinya? Ada antara pemandu teksi yang bertindak drastik hingga sanggup mencederakan penumpang dan juga merosakkan kenderaan yang dipandu oleh pemandu Uber.   Berita ini pernah dilaporkan oleh akhbar online iaitu BH Online bertarikh 23 June 2016 dengan tajuk Polis tahan […]

Continue Reading 1
cermin-mata-ibnusina

Buat cermin mata untuk masalah rabun silau

Masa cuti hari raya yang lepas saya ada buat satu cermin mata. Kali terakhir saya buat cermin mata kalau tak silap masa tu tahun 2006. Kiranya lebih kurang 10 tahun yang lepas. Masalah pada waktu tu lebih kepada silau. Bukannya rabun.   Ok saya pun tak berapa faham, apa benda sebenarnya rabun silau ni. Adakah […]

Continue Reading 1

Stereotaip dalam drama melayu apabila menjelang hari raya!

Waktu saya tengah makan malam semalam, tiba-tiba topik ini jadi perbualan. Stereotaip dalam drama melayu, especially waktu hari raya. Boleh dikatakan, walaupun cerita yang berbeza, tapi babak yang sama, atau yang lebih kurang sama mesti akan muncul. Tak tau la, ni semua berlaku secara kebetulan atau memang dah di rancang.   Sembang punya sembang, akhirnya […]

Continue Reading 0
rancangan-perniagaan

Berapa lama nak ambik cuti raya ni…

Saya cukup CEMBURU dengan geng-geng yang mampu ambik cuti lama-lama masa hari raya. Biasanya orang yang ambik cuti panjang ni ialah orang yang bukak kedai makan. Ada sesetengah tempat, mereka bercuti start dari 1 Ramadhan sampai la 30 syawal. Ambik ko… sampai 60 hari dia cuti!   Hebat ke tak hebat?   Bisnes kedai makan […]

Continue Reading 1
mesin-buat-jus

Suasana bisnes air di bazar ramadhan

Catatan ni saya tulis pada hari kedua bulan Ramadhan tahan 2016. Tak banyak yang berubah berbanding tahun-tahun sebelum ni. Awal-awal ramadhan macam sekarang ni, memang dah jadi lumrah. Surau memang penuh ketika waktu solat maghrib, isya’ dan ketika solat sunat terawih.   Suasana kat bazar ramadhan pun macam tu juga. Orang terlalu ramai, dan makanan […]

Continue Reading 0

Bisnes air balang di bazar ramadhan

Pejam celik pejam celik… akhirnya bulan Ramadhan kembali lagi. Terasa cepat betul masa berlalu. Dalam masa 30 hari atau kurang, bergantung kepada anak bulan sama ada akan kelihatan lebih awal atau mengikut perkiraan tarikhnya, akan muncul pula bulan Syawal.   Hari raya. Ok… puasa belum pun habis, dah sibuk nak menyambut hari raya. Apa cerita […]

Continue Reading 1
rancangan-perniagaan

Kertas kerja perniagaan dan 33 contoh kertas kerja pelan perancangan perniagaan

Bulan April ni nampaknya adalah salah satu bulan yang agak kurang produktif bagi saya. Banyak juga kerja-kerja penulisan yang tertangguh dan tak mengikut jadual yang ditetapkan. Lebih memburukkan keadaan lagi, bulan April ni juga sekurang-kurangnya saya mengalami writer’s block sebanyak dua kali.   Saya ingat bukan mood untuk menulis sahaja yang “terbang”, malahan mood untuk […]

Continue Reading 0

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes