Dunia Internet adalah suatu lautan luas yang penuh dengan duit!

Pada mulanya, saya nak berikan tajuk “internet adalah lubuk duit” untuk posting ini.

 

Kemudian saya rasa macam ada yang tak kena dengan tajuk tersebut. Ye la… sesuai ke nak gunakan istilah lubuk?

 

Bila fikir balik, rasanya macam terlalu kecik pulak perumpamaan tersebut. Jadi, saya tukar kepada istilah lautan! 

buat-duit-di-internet

Ya, dunia internet ini ibarat suatu lautan yang sangat luas, dan yang paling bestnya ialah, lautan tersebut dipenuhi dengan duit! 

 

Ada duit-duit yang tersembunyi, dan ada juga duit-duit yang jelas kelihatan.

 

Kalau dalam dunia sebenar, dalam laut ni kita sedia maklum ada banyak ikan. Kadang-kadang ada ikan yang sengaja berenang-renang ketepian dan menampakkan dirinya.

 

Kalau itu kita dah rasa banyak, sebenarnya dekat bahagian laut yang lebih ke tengah dan lebih dalam, ada banyak lagi ikan-ikan yang berkumpul disana.

 

Apa bukti di internet ni ada banyak duit?

Mestilah ada buktinya.

 

Ini salah satu ikan kecil yang saya berjaya naikkan dari lautan internet.

payment-bidvertiser

Jumlahnya adalah sebanyak USD11.04 atau bersamaan dengan lebih kurang RM46 kalau duit Malaysia.

 

Ini cuma sebahagian daripada ikan-ikan kecil, yang banyak terdapat di internet sana. Kalau dalam situasi saya ini, ini saya perolehi melalui program bidvertiser. Anda juga boleh sertai program ini jika berminat nak dapatkan bayaran seperti yang saya perolehi ini.

Sila ke halaman ini untuk pendaftaran Program Bidvertiser.

 

Kemudian lepas anda sertai program ini, boleh ikuti tutorial mengenai cara sebenar nak buat duit menggunakan blog yang pernah saya tulis dalam blog saya.

 

Sekiranya anda dah pandai tulis blog, dan dah ada strategi penulisan anda sendiri, maka saya kira anda boleh skip sahaja tutorial yang saya tulis tersebut. Fokus sahaja dengan kaedah dan strategi penulisan yang anda rasa selesa.

 

Namun saya tahu, masih ada orang yang blur dan tak tahu apa nak buat, apabila melibatkan bidang penulisan blog, jadi saya kongsikan juga sedikit buah fikiran saya.

Anda boleh mulakan dengan membaca posting ini: Memilih topik yang sesuai bagi memulakan projek buat duit dengan blog

 

Posting tentang nak buat duit dengan blog tu sebenarnya adalah posting bersiri. Jadi anda ikut sahaja perkongsian tersebut sampai habis.

 

Kalau internet itu saya buatkan perumpamaan seperti ianya adalah sebuah lautan, manakala duit itu ibarat ikan dalam lautan, maka kita ini seperti nelayan yang mencari rezeki di lautan.

 

(no wonder kita gunakan istilah melayari internet, sama kan seperti melayari lautan)

 

Banyak mana ikan (duit) yang kita boleh naikkan dari lautan (internet) bergantung kepada sejauh mana kepandaian dan tinggi mana ilmu kita. Jika ilmu kita banyak, In Shaa Allah duit yang kita boleh hasilkan juga banyak. Tapi kalau ilmu tak seberapa, ia akan menjadi batasan terhadap berapa banyak pendapatan yang bakal kita hasilkan.

 

Jadi sama-samalah kita timba ilmu, mudah-mudahan kita juga akan dapat pendapatan yang makin bertambah banyak satu hari nanti.

 

 

, ,

No comments yet.

Leave a Reply

three × four =

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes