Kertas kerja perniagaan dan 33 contoh kertas kerja pelan perancangan perniagaan

Bulan April ni nampaknya adalah salah satu bulan yang agak kurang produktif bagi saya. Banyak juga kerja-kerja penulisan yang tertangguh dan tak mengikut jadual yang ditetapkan. Lebih memburukkan keadaan lagi, bulan April ni juga sekurang-kurangnya saya mengalami writer’s block sebanyak dua kali.

 

Saya ingat bukan mood untuk menulis sahaja yang “terbang”, malahan mood untuk membaca turut hilang! Nampaknya terpaksalah saya tangguhkan dulu promosi dan review tentang buku-buku yang dijual sama ada di laman web Borders mahupun Bookcafe, terutama sekali yang saya dah pernah baca.

 

Kemudian saya teringat yang saya pernah janji kepada pemilik produk Kertas Kerja Perniagaan, yang saya nak bantu promosikan produk tersebut.

 

Kertas kerja perniagaan ini sebenarnya adalah benda yang sangat penting kepada usahawan dan juga bakal usahawan. Secara umumnya, kertas kerja ini fungsinya adalah untuk menceritakan secara terperinci, lengkap dan komprehensif mengenai perniagaan yang anda sedang atau bakal jalankan.

 

rancangan-perniagaanSetiap orang mempunyai kertas kerja yang berbeza, walaupun untuk perniagaan yang sama. Contohnya, walaupun ada dua orang usahawan yang menjalankan perniagaan yang sama, seperti bisnes air balang, namun tak semestinya kedua-duanya bakal menghasilkan kertas kerja yang sama.

 

Pasti akan ada perbezaannya. Mungkin kelainan itu dari segi menu, sasaran pelanggan, pusingan modal dan sebagainya.

 

Jika perniagaan anda tidak memiliki kertas kerja perniagaan yang tersendiri, saya rasa bisnes anda terdedah kepada bahaya. Kita lihat kertas kerja ini bukan semata-mata untuk tujuan meminta sebarang dana dari pihak yang berkaitan, sebaliknya kertas kerja ini boleh dijadikan sebagai Standard Order Procedure (SOP) atau sesetengah pihak menggelarnya sebagai Standard Order Guideline (SOG).

 

Bila ada benda-benda ni semua, barulah pemilik perniagaan dapat fokus untuk berikan yang terbaik kepada perniagaannya, dengan tidak mensabotaj perniagaan sendiri. Apa tidaknya… jika anda tidak mempunyai sebarang SOP, anda terdedah untuk bertindak mengikut emosi.

 

Pada satu hari anda rasakan, berniaga air balang adalah perniagaan yang paling best. Kemudian anda dengar pula, perniagaan internet sangat menguntungkan dan mudah untuk dijalankan, lalu anda mula mengubah hala tuju perniagaan anda. Seterusnya anda dapat tahu, media sosial dapat bantu meningkatkan jualan produk-produk anda, lalu anda sekali lagi mengubah perjalanan bisnes anda.

 

Awas. Siapa yang biasa buat macam ni, saya syorkan anda luangkan sedikit masa untuk menyediakan SOP bagi perniagaan anda. Jangan buat apa-apa kerja yang lain terlebih dahulu, sebelum anda siapkan terlebih dahulu kertas kerja perniagaan anda.

 

Jika anda rasa tak tau nak bermula dari mana, saya cadangkan anda bermula dengan membaca laman web ini. Ini masa untuk anda menguruskan perniagaan anda dengan lebih serius. Tak ada istilah trial and error untuk anda, lebih-lebih lagi kalau anda menjalankan perniagaan anda dengan modal yang sangat minima. Mereka yang ada modal lebih, maka tak ada masalah untuk mereka buat trial and error.

 

Akan tetapi, kalau situasi perniagaan anda tidak membenarkan untuk anda melakukan kesilapan, walaupun hanya sedikit, maka saya syorkan anda patut lebih serius dan peruntukkanlah masa dan tenaga anda untuk menghasilkan sebuah rancangan perniagaan yang khusus dan spesifik untuk perniagaan anda.

 

Kat luar sana, kos yang dikenakan untuk menyiapkan rancangan perniagaan adalah sekitar RM200 – RM500. Bergantung kepada industri dan juga jenis perniagaan. Namun saya rasa, anda pasti lebih suka untuk jimatkan duit anda, daripada anda belanjakan untuk sesuatu yang bersifat one off. Betul kan?

 

Sebab tu saya ingin cadangkan anda dapatkan contoh-contoh kertas kerja perniagaan dari laman web ini. Sekurang-kurangnya terdapat 33 contoh kertas kerja perniagaan yang anda boleh jadikan contoh dan template untuk anda guna semula pada perniagaan anda.

 

Selain dari itu, ia juga boleh di edit semula untuk disesuaikan bagi kegunaan perniagaan lain.

 

Ya, sebagai pemilik perniagaan anda mungkin tak ada masa nak buat semua ini. Namun saya percaya, jika ketika ini anda sangat sibuk mengurus perniagaan anda, anda pasti ada seorang atau mungkin beberapa orang setiausaha. Apa kata anda dapatkan contoh-contoh pelan rancangan perniagaan ini dari laman web Pakej Niaga ini.

 

Mudahkan kerja-kerja setiausaha anda, dan pastinya ini akan menjadikan mereka lebih produktif. Daripada anda biarkan mereka buat kertas kerja mengikut format yang sedia ada, mungkin dengan merujuk kepada format dari laman web kertas kerja perniagaan ini, anda dapat menghasilkan sebuah kertas kerja yang berkali ganda lebih baik berbanding yang sebelumnya.

 

Jika di masa akan datang, anda berhasrat untuk mulakan perniagaan lain, anda dah tak perlu pening-pening kepala lagi, sebabnya anda dah ada rujukan untuk hasilkan kertas kerja perniagaan anda sendiri. Nak dapatkan pembiayaan perniagaan? Bahagian kertas kerja perniagaan anggap sahaja dah tak ada masalah!

 

 

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

4 × 2 =

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes