Masalah blog kena HACK!

Gara-gara “rajin” sangat bukak laman blog ni, saya tak perasan rupa-rupanya blog ni dah down untuk beberapa hari dan dah kena perbuatan khianat rupanya!

 

Patutlah sejak dua menjak ni, dah agak kurang saya dapat notifikasi dari sistem ONEXOXCENTER yang mengatakan ada downline baru mendaftar untuk menyertai program ni.

 

Tenang.

 

Senyum je.

 

Mula-mula tu memang rasa geram jugak, bila front page blog ni tiba-tiba jadi gambar kartun macam ni.

kena-hack

Ok la… dia nak bagitau yang dia hebat. Dia nak tunjukkan skil yang dia ada, dan dia nak bagitau, sistem keselamatan untuk laman web ini berada ditahap yang biasa-biasa, sampaikan dia boleh hack dengan mudah.

 

Apa pun, benda ni boleh settle.

 

Saya pun bukannya pandai sangat dengan hal-hal berkaitan sistem keselamatan ni semua. Mujurlah syarikat hosting ni dikendalikan oleh individu yang cekap. Untuk makluman pembaca sekalian, untuk blog ini, saya melanggan perkhidmatan hosting dari pihak Usahawan Terbilang.

 

Pilihan saya tak salah lagi. Ternyata dari support, syarikat ini memang merupakan salah satu syarikat hosting terbaik untuk dijadikan pilihan. Saya pun pernah tulis sebelum ni tentang syarikat hosting terbaik (pada pengalaman saya) yang terdapat di Malaysia.

Klik untuk baca: Syarikat hosting terbaik di Malaysia yang anda boleh pilih

 

Apa pun, masalah ni dapat diselesaikan dan telah pun diselesaikan dalam masa tak sampai 5 minit pun. Tak payah susah-susah nak hantar emel bagai.

 

Saya cuma perlu PM kat FB sahaja, dan sambil sembang-sembang tu, selesai masalah.

 

Ok la…

 

Pengajarannya, jangan terlalu yakin dengan sistem keselamatan web kita. Lagi-lagi kalau web kita tu kita gunakan dengan sepenuhnya untuk buat duit. Kena ada ambil langkah-langkah keselamatan jugak.

 

Baik. Apa pun dah pasang sistem keselamatan. Harap-harap benda ni dah tak akan jadi lagi.

 

 

,

No comments yet.

Leave a Reply

20 + 5 =

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes