Menulis di Facebook boleh buat duit ke? Ini alternatifnya

Siapa suka menulis di wall Facebook, tapi langsung tak pernah buat duit hasil daripada penulisan tersebut, anda memang rugi BESAR. Ya, memang syok bila apa yang kita tulis tu, ada ramai yang suka. Ada yang klik like, ada yang klik share dan mungkin ada juga yang beri komen-komen membina.

 

Tetapi… adakah cukup sekadar rasa syok, ataupun anda mempunyai pendapat yang sama macam saya, iaitu kita sepatutnya menjadikan penulisan kita sebagai cara untuk buat duit. Tak perlu lagi rasanya nak berdolak dalik. Duit memang penting. Melainkan anda memang dah ada banyak duit, mungkin pada waktu ini anda dah tak perlu begitu memikirkan soal duit.

 

Jika anda merasakan, dapat extra RM100 – RM200 setiap bulan adalah lebih baik berbanding langsung tak dapat duit langsung, maka catatan kali ini adalah untuk kalian.

 

Ini salah satu contoh bayaran yang saya terima daripada melakukan kerja-kerja menulis.

bukti-nuffnang-buat-duit

Saya juga seperti anda. Saya suka menulis di wall Facebook milik saya sendiri. Saya menulis dan terus menulis. Setiap like yang saya terima, betul-betul berjaya memotivasikan saya untuk terus menulis.

 

Semakin hari bilangan like makin bertambah. Ada ketikanya, saya tengok jumlah yang share post yang saya buat di Facebook makin bertambah. Wah nampaknya ada yang suka dengan apa yang saya tulis di Facebook.

 

Namun situasi ini buatkan saya berfikir dua kali. (sebenarnya banyak kali). Proses untuk menghasilkan suatu penulisan bukannya mudah. Kadang-kadang post yang pendek, yang mengandungi kira-kira 80 ke 120 patah perkataan juga boleh memakan masa sehingga satu jam untuk dihasilkan.

 

Ada banyak benda yang kita perlu pertimbangkan. Jika ianya tentang sesuatu, sama ada produk, servis, atau perniagaan, banyak kerja belakang tabir yang perlu dilakukan terlebih dahulu. Kena semak dulu ketepatan dan juga kesahihan sesuatu maklumat tersebut.

 

Bila semuanya dah nampak macam okay, barulah siarkan. Baiklah, at this point, semua yang baca apa yang saya tulis, In Shaa Allah mereka akan dapat manfaatnya. Setidak-tidaknya, mereka akan dapat pengetahuan yang baru, dan saya pula (berpotensi) untuk dapat follower yang baru.

 

Adakah dengan bertambahnya follower, akan menyebabkan pendapatan saya bertambah? Well… in a long run, mungkin jawapannya adalah YA. Pendapatan saya akan turut meningkat dengan bertambahnya bilangan pengikut, tapi long run tu bila?

 

Jadi saya ambil pendekatan yang berbeza. Tak nak lagi menulis di Facebook. Lagipun, yang banyak untung ialah pihak Facebook. Saya bukannya dapat rasa sedikit keuntungan daripada penulisan saya tu. Maka saya ambil keputusan untuk tinggalkan Facebook, dan lebihkan beri fokus kepada menulis di blog. Hasilnya? Ha… cek yang saya terima kat atas tu la hasilnya. Ianya adalah bayaran upah dari pihak Nuffnang kerana saya telah menyiarkan iklan-iklan mereka di laman web milik saya.

 

Adakah pihak Facebook benarkan saya menyiarkan iklan dari pihak ketiga? Jawapannya sama sekali TIDAK. Hingga ke saat ini, tak ada lagi mana-mana media sosial yang benarkan penggunanya menyiarkan iklan dari syarikat pengiklanan lain di platform yang mereka bangunkan.

 

Kalau setakat nak siarkan iklan dalam bentuk teks, video, audio dan juga imej di wall itu boleh. Tetapi, kalau iklan tu dalam bentuk HTML code, memang jangan harap.

 

Jadi tak apa la. Saya tinggalkan Facebook, dan berikan lebih tumpuan kepada laman-laman web milik saya. Pada saya, apa yang saya dapat perhatikan kebaikkannya lebih besar daripada kerugian.

 

Jadi, kalau anda juga sememangnya minat menulis, dan selama ni hanya menulis kat wall FB, saya syorkan anda menulis di blog. Kalau tak tau sangat macam mana nak ada blog sendiri, boleh baca post saya yang sebelum ini.

Klik untuk baca: Panduan Pemasangan Blog WordPress Self Hosted

 

Menulis di blog sebenarnya sangat mudah. Jika anda tak biasa pada kali pertama, itu normal. Anggap sahaja macam anda sedang menulis di Facebook. Ataupun, paling senang, anda jadikanlah blog anda tu nanti sebagai tempat untuk back up penulisan anda. Anda menulis dulu facebook, bila dah siap post, anda copy paste sahaja apa yang anda tulis di Facebook ke blog anda.

 

Saya dah bagi idea yang sangat mudah untuk dilakukan, dan ia berpotensi untuk bantu anda jana pendapatan tambahan. Apa lagi yang menghalang anda untuk bertindak dan jana pendapatan sampingan secara online sekarang?

 

 

, , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes