Mula berniaga bagi memahami kehidupan sebagai seorang Boss

Dewasa ini, saya lihat ada banyak iklan kerja kosong, yang mempromosikan peluang merasai kehidupan sebagai seorang boss, sebagai salah satu kelebihan dan keistimewaan jika melakukan kerja tersebut.

 

Ada beberapa pekerjaan, yang saya pernah lihat, yang menggunakan pendekatan tersebut. Kerja sebagai pemandu UBER atau Grab car. Hanya disebabkan kerja ini, boleh dilakukan pada bila-bila masa, dan terpulang pada kemahuan kita, kita seolah-olah jadi bos kepada diri kita sendiri.

 

Begitu juga peluang kerja sebagai property agent. Saya banyak lihat, iklan kerja kosong untuk pekerjaan seperti ini diiklankan dalam bentuk yang lebih kurang sama. Orang yang jadi property agent ini akan nikmati kehidupan yang bebas kewangan, dan sekali lagi… dapat merasai kehidupan seperti seorang boss.

 

Kalau anda lihat iklan kerja kosong bagi unit trust consultant, takaful agent dan sebagainya, ada juga yang menggunakan pendekatan yang lebih kurang sama.

 

Kerja-kerja seperti yang saya sebutkan ini, memerlukan kita mempunyai mentaliti sebagai seorang ahli perniagaan atau usahawan untuk kita dapat maju dengan lebih cepat.

 

Pekerjaan seperti itu, tak berapa sesuai untuk individu yang jenis suka menunggu kerja atau yang jenis suka siapkan kerja yang dah tersedia sahaja. Maksud saya jenis individu yang datang kerja, buat kerja, kemudian balik. Esok ulang benda yang sama.

 

Ye la… kerja ni kan ada macam-macam jenis dan ragam. Lagi satu, setiap orang kan kerjanya tak sama. Saya cukup geli gelaman bila ada yang kata ayat macam ni “kerja aku tak sama macam kerja orang lain… ko tak akan paham kerja aku macam mana…”

 

GELI.

 

Seolah-olah dia nak kata, kerja dia sajalah yang paling susah. Kerja orang lain semua senang pada dia.

car-dealer

Kerja yang memerlukan kemahiran berniaga

Bagi individu yang bekerja dalam bidang yang memerlukan kemahiran berniaga, seperti ejen insurans, jurujual kereta, property agent, mereka faham bagaimana sebenarnya kehidupan sebagai seorang boss.

 

Ianya tidaklah seindah seperti yang dipromosikan.

 

Cabarannya besar. Setiap keputusan dan tindakan adalah terpulang kepada diri sendiri. Kalau pada waktu tertentu, diri dia kurang produktif, maka terpaksalah berpuas hati dengan apa-apa hasil yang berjaya diraih.

 

Tapi for those yang kerjanya langsung tak ada kaitan dengan aktiviti membuat jualan, maka jika anda ingin tahu, macam mana rasanya kalau satu hari nanti anda jadi seorang boss, maka anda perlu cuba cari peluang untuk bergiat dalam bidang perniagaan.

 

Cubalah berniaga.

 

Jual apa-apa produk mahupun servis yang mungkin ada potensi untuk dipasarkan. Peringkat permulaan, jangan jadikan keuntungan sebagai perkara utama. Sebaliknya, kita cuba dapatkan seberapa banyak pengalaman yang boleh.

 

Kejayaan kita menguruskan perniagaan yang kecil, akan menjadi batu asas untuk kita menguruskan perniagaan yang berskala sederhana. Selepas itu, barulah kita cuba untuk mula menceburkan diri dalam bisnes yang berskala lebih besar.

 

Saya selalu perhatikan di media sosial terutamanya, ada ramai bakal usahawan yang memulakan karier dalam bidang perniagaan melalui perniagaan berunsurkan network marketing ataupun MLM.

 

Perniagaan seperti ini tiada salahnya. Malahan sesetengahnya berdaftar dengan SSM dan mempunyai lesen jualan langsung.

 

Perniagaan yang bermasalah, adalah perniagaan yang hanya berselindung disebalik nama jualan lansung dan MLM. Mereka menjual produk yang langsung tidak ada manfaat dan para peserta dikaburi dengan peluang untuk buat duit lumayan.

 

Yang penting buat duit besar.

 

Ini bukanlah satu kaedah perniagaan yang betul. Ya, kalau setakat nak buat duit memang boleh. Tetapi, kalau nak bina sebuah perniagaan yang mapan dan berdaya saing, itu bukan caranya.

 

Saya tak nafikan, ada yang berjaya kaut untung sampai berpuluh ribu walaupun baru setahun dua buat MLM. Tetapi, adakah pendapatan itu boleh berterusan? Setelah anda menjanjikan bulan bintang kepada downline, mereka pun sertai pasukan anda.

 

Apa akan berlaku seterusnya kalau downline anda tak berjaya buat duit, tetapi anda pula yang makin kaya! Adakah anda fikir kesemua downline ini akan terus mempercayai anda, jika anda ada peluang buat duit yang seumpama dengannya di masa akan datang?

 

Sudah tentu tidak.

 

Anda perlu terus mencari downline yang baru. Pendapatan anda adalah bergantung kepada berapa cekap anda mendapatkan downline yang baru.

 

Sekali lagi saya tegaskan, ini bukan cara yang baik untuk bina perniagaan. Kalau setakat nak buat duit cepat, memang cara ini terbukti ada yang berjaya. Tapi, apa kosnya?

 

Jangan nanti, sampai akhir hayat, orang label anda sebagai individu yang langsung tak boleh dipercayai, dan lebih buruk lagi… kaki scammer.

 

Biarlah sesuatu perniagaan yang kita mulakan itu nampak kecil dan tak berapa glamor.

bisnes-shopee

Misalnya jual barangan fizikal atau aksesori di laman web Shopee misalnya.

 

Memang langsung tak nampak glamour. Anda tidak ada premis perniagaan, tidak ada pejabat, dan tidak ada staf. Tapi, jangan sangka aktiviti jualan seperti ini tidak mampu berikan pendapatan yang membanggakan.

 

Ia mungkin lebih baik berbanding anda buka kedai runcit di kampung.

 

Ketahuilah, walau sehebat manapun kerja yang kita ada sekarang ini, satu hari nanti kita akan tetap tinggalkan kerja tersebut. Sama ada berhenti secara rela, atau terpaksa berhenti. Namun demikian, jika pada ketika itu, kita ada perniagaan kita sendiri, setidak-tidaknya pendapatan kita tidaklah terus terhenti.

 

Jom, kita cuba biasakan diri dengan alam perniagaan, dan latih diri untuk melalui kehidupan sebagai seorang BOSS!

 

 

, ,

One Response to Mula berniaga bagi memahami kehidupan sebagai seorang Boss

  1. faizal September 25, 2018 at 1:19 pm #

    semoga berjaya dalam perniagaan

Leave a Reply

15 + sixteen =

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes