Logik ke boleh dapat RM15ribu dengan bisnes tudung?

Saya pernah baca dari laman web bisnes tudung ini, yang mana pemilik laman web tersebut mendakwa beliau mampu untuk hasilkan keuntungan sehingga RM15,000 sebulan hanya dengan menjalankan bisnes jual tudung.

 

Menariknya ialah, bisnes tudung yang dijalankan ini tidak perlu ada kedai. Cukup dengan membuat jualan secara online sahaja.

 

Bisnes yang kita boleh jalankan secara online, bermakna kita boleh jalankan bisnes tersebut secara part time sahaja. Ini yang saya tekankan dalam perkongsian saya sebelum ini bertajuk persediaan yang perlu dilakukan sebelum memulakan bisnes.

 

Satu ketika dulu, kalau dikatakan jual melalui atas talian ini, apa yang terlintas di fikiran adalah jual melalui laman fanpage, atau jual di instagram dan lain-lain akaun media sosial. Namun pada hari ini, mereka yang minat nak ceburkan diri dalam bidang keusahawanan sepatutnya sudah boleh mula membiasakan diri untuk menjual melalui laman web ecommerce.

 

Misalnya laman web Lazada Malaysia dan juga Shopee.

bisnes-shopee

Melalui laman web Shopee ini, anda boleh iklankan seberapa banyak jenis tudung yang anda jual. Dengan adanya sistem ecommerce, iklan yang anda bakal hasilkan akan kelihatan lebih kemas dan tersusun kalau nak bandingkan dengan iklan yang anda siarkan di wall akaun media sosial anda.

 

Saya ada beberapa kenalan di Facebook yang turut menjalankan bisnes menjual tudung.

 

Soalan yang sama pernah saya ajukan kepada mereka. Betul ke seorang penjual tudung tu, boleh dapat keuntungan sehingga RM15,000 hanya dengan fokuskan usaha untuk buat bisnes tudung?

 

Jawapan yang dia berikan adalah, MEMANG BOLEH.

 

Malahan dia sendiri pernah dapat keuntungan yang hampir bernilai belasan ribu, terutama sekali apabila tiba musim perayaan.

 

Nak dapatkan keuntungan yang lumayan dari bisnes tudung itu memang boleh. Apa yang penting adalah, kena ada sistem jualan yang mantap dan sokongan daripada beberapa pihak.

 

Bila saya tanyakan, apa yang dimaksudkan dengan sokongan beberapa pihak, rupanya ia merujuk kepada pembekal dan juga ejen.

 

Peranan pembekal

Sekiranya anda ada modal yang besar, maka anda boleh dapatkan stok produk yang banyak dalam satu-satu masa. Jika anda tidak mempunyai modal yang besar, maka anda perlu bergantung kepada pembekal yang cukup kuat untuk bekalkan anda dengan produk untuk dijual.

 

Pendapatan anda bergantung kepada pembekal anda. Kalau asyik tak ada stok, dan semua design yang pelanggan minat asyik tak ada, ini juga bakal mempengaruhi pendapatan anda.

 

Peranan ejen promosi

Kalau nak buat kerja promosi seorang pun boleh. Cuma bila buat kerja seorang diri, hasilnya pasti tak sama seperti buat kerja bersama dengan pasukan yang boleh buat kerja pemasaran bersama-sama.

 

Dalam keadaan ini, ejen promosi yang ditawarkan adalah sebagai ejen dropship.

 

Konsep ejen yang digunakan ini pula ada dua jenis. Satu sebagai ejen dropship yang mana peranannya hanyalah untuk buat marketing dan tak perlu nak simpan stok.

 

Satu jenis ejen lagi pula adalah ejen yang pegang stok. Siapa yang pilih untuk jadi ejen yang pegang stok, dapat beli stok tudung dengan harga yang lebih murah dan sekaligus akan dapat margin untung yang lebih tinggi, kalau nak bandingkan dengan ejen dropship yang tak pegang stok.

 

Bila pegang stok sendiri, kita tau mana satu yang boleh buat promosi, stok apa yang masih banyak, dan kalau perlu nak kurangkan harga lagi pun boleh.

 

Tapi kalau cuma jadi ejen dropship yang tak pegang stok, semuanya bergantung kepada pembekal. Paling frust kalau dah buat marketing, dah buat kerja-kerja soft-selling, tiba-tiba bila pelanggan dah minat nak bayar, pembekal pula tak ada stok untuk design yang diminati.

 

Untuk pergi ke level seterusnya dalam perniagaan jual tudung, Pn Madihah ini cadangkan supaya kita ada jenama tudung kita sendiri.

bisnes-tudung

Madihahscarf adalah jenama tudung kepunyaan Pn Madihah.

 

Macam mana nak jalankan bisnes tudung, bermula dari bawah sampai ke peringkat ada pelanggan setia dan boleh lancarkan jenama tudung sendiri, semuanya ada diceritakan dalam panduan bisnes tudung ini.

 

 

, ,

No comments yet.

Leave a Reply

twenty + 9 =

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes