Sales bersama Lazada sepanjang bulan Januari 2016

“Anda masih boleh buat duit dengan mempromosikan produk-produk di laman web Lazada, walaupun pada hakikatnya anda bukanlah seorang yang begitu pakar dalam bidang perniagaan dan pemasaran online.”

 

Ya… Anda tak salah baca. Orang yang tak berapa pakar pun masih boleh buat duit di Lazada. Pendapat ini adalah pendapat peribadi saya sendiri, yang berpunca daripada pengalaman dan pemerhatian yang saya sendiri buat.

bukti_komisyen_lazada

Atas ni ialah screenshot komisyen yang terjana sepanjang bulan Januari 2016. Untuk mengetahui berapa banyak komisyen yang terjana, lihat pada bahagian Pay Out.

 

Komisyen yang diberikan oleh Lazada untuk per transaksi memang tidaklah besar mana. Ianya sekitar 6% – 12% bergantung kepada jenis dan kategori produk.

 

Namun, apa yang menarik dengan Lazada ni ialah, komisyen yang dipaparkan adalah dalam matawang USD.

 

Sebagai contoh, pada hari ini 1 USD adalah bersamaan dengan RM4.14

 

Jadi, jika mengikut kadar tukaran matawang pada hari ini, untuk komisyen tertinggi yang direkodkan iaitu sebanyak $1.92 ia bersamaan dengan RM7.9488 ~RM7.95

 

Adakah ianya cukup lumayan. Sebenarnya ia sangat bergantung dan berkait rapat pada jenis produk apa yang berjaya terjual.

 

Jujur saya katakan, saya tak pernah tahu menahu pun, apa produk yang terjual. Saya tak pernah tengok produknya, saya tak tau siapa pelanggan yang membelinya, saya tak kenal siapa penjualnya. Apa yang saya tahu, saya hanya mempromosikan platform Lazada ini di blog saya. Itu sahaja yang saya lakukan.

 

Secara part time, saya akan menulis artikel mengenai Lazada, dan kadang-kadang saya akan menulis tentang produk tertentu yang saya kira menarik untuk dikongsikan kepada pembaca dan pelawat blog saya.

 

The best part is, belum tentu orang akan beli produk yang saya promosikan. Namun, ia bukan satu perkara besar. Even dia tak beli produk yang saya tengah promosikan, tetapi dia beli produk lain yang dijual di Lazada, saya masih lagi boleh buat duit dengan Lazada.

 

Kalau dilihat secara kasar, memang kelihatan komisyen lazada seolah-olah langsung tak berbaloi, kecil dan tak lumayan. Namun, untuk individu seperti saya yang memang dah terbiasa dengan bisnes yang beri pendapatan dalam kuantiti yang kecil ni, ia tak menjadi satu isu besar.

 

Saya ada kedai runcit, dan kalau anda nak tau, kadang-kadang untung yang saya boleh terima adalah berkali ganda lebih kecil daripada untung di Lazada. Jadi, pada hemat saya, biar untung kecil tapi kita dapat berterusan, berbanding untung banyak, tapi kadang-kadang je boleh dapat.

 

Bulan Januari 2016 yang lepas, ada dalam 12 sales berjaya dihasilkan. Ada satu terlindung. Tak muat pulak nak screenshot.

 

Saya harap perkongsian saya ni dapat menaikkan semangat anda untuk sama-sama saya buat duit online. Sekarang ni, Lazada dah bagi kita peluang untuk buat duit. Tinggal anda nak grab peluang ni je. Nak atau tak nak, semuanya terpulang pada anda.

 

Saya dah mulakan langkah saya. Anda pula bagaimana? Saya rasa better anda join saya untuk sama-sama buat duit dengan Lazada jugak. Ia untuk kebaikkan anda juga nanti.

 

Klik sini untuk ke laman web Lazada dan daftar sebagai ejen affiliate.

 

 

 

 

,

No comments yet.

Leave a Reply

eight − 6 =

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes