Sudah ke anda mempunyai BACK UP PLAN?

Pengalaman yang lepas betul-betul mengajar erti kehilangan.

Saya terpaksa lalui detik-detik dan saat yang sukar sampailah sekarang ni, semua ni gara-gara masalah pada blog utama saya, http://www.sabreehussin.com

Rupa-rupanya, blog tu tak dipasang sistem back up. Tak sengaja sebenarnya…

Sekarang ni, saya perlu mula menulis semula dari 0. Oh pada waktu entri ini saya hasilkan, blog tu dah pun mengumpul kira-kira 100 artikel.

Setiap satu artikel ada fungsi dan peranannya sendiri. Ada beberapa jerangkap samar yang dipasangkan disana sini, bagi tujuan menangkap prospek untuk ditukarkan kepada pelanggan.

Ada rezeki, In Shaa Allah akan dapat hasil.

Sama ada dalam bentuk komisyen affiliate, mahupun hasil dari segi hasil jualan produk sendiri.

Jadi, untuk seterusnya, moving forward, nak tak nak mesti kena ada sedikit sifat paranoid. Apa-apahal, mesti, wajib, ada back up plan.

Kalau nak buat duit dengan blog, wajib ada lebih dari satu blog, dan setiap blog tu pulak wajib di host kan di syarikat-syarikat yang berbeza.

Kalau target nak buat marketing dengan menggunakan medium FB sahaja, pun begitu jugak. Wajib ada lebih dari satu FB Profile, Fan Page, FB Group dan sebagainya.

Untuk emel marketing pun sama jugak. Tak rugi sebenarnya kalau ada lebih daripada satu sistem autoresponder. Senang cerita, bagi je la semua sekali ada back up system dia sendiri.

Ni kalau tak, dia akan jadi macam mana yang saya dah pernah lalui sebelum ni… memang sakit hati. Apa pun, hidup kena diteruskan jugak, kan?

So, let’s face it, and move on. Itu lebih baik daripada asyik meratapi kesalahan dan kesilapan lama.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Masalah jerebu, kegawatan ekonomi dan bagaimana orang kaya boleh bantu? - September 15, 2015

    […] Alkisahnya, laman blog ini saya bina khusus untuk tujuan back up plan. If anything goes wrong dengan blog utama saya, at least saya masih ada platform yang boleh saya […]

Leave a Reply

fourteen + eighteen =

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

%d bloggers like this: