Archive | Personal

kerja-seorang-telemarketer

Dapat panggilan telefon dari telemarketer

“Hello boleh bercakap dengan Encik Sabri?”   “Ya saya bercakap.”   “Nama saya Farah dari bank ABC. Boleh kita bercakap sebentar? Saya nak terangkan tentang satu program baru yang khas ditawarkan kepada encik.”   Saya ingatkan saya ada hutang tertunggak dengan pihak bank, jadi saya jawablah panggilan tersebut untuk mengetahui berapa yang belum dibayar. Rupa-rupanya […]

Continue Reading 1
pinjaman-untuk-perniagaan

Kehidupan selepas zaman belajar – Kerja atau berniaga?

Apabila difikirkan semula, saya rasa zaman yang paling seronok adalah zaman belajar. Ketika zaman belajar kita tidak perlu fikir tentang komitmen kewangan yang perlu kita hadapi.   Peranan kita cukup mudah.   Kita hanya perlu fikir untuk datang ke kuliah, menduduki peperiksaan, bersiap sedia dengan kuiz, siapkan assignment dan sesekali kita perlu buat pembentangan.   […]

Continue Reading 0
buat-duit-di-internet

Dunia Internet adalah suatu lautan luas yang penuh dengan duit!

Pada mulanya, saya nak berikan tajuk “internet adalah lubuk duit” untuk posting ini.   Kemudian saya rasa macam ada yang tak kena dengan tajuk tersebut. Ye la… sesuai ke nak gunakan istilah lubuk?   Bila fikir balik, rasanya macam terlalu kecik pulak perumpamaan tersebut. Jadi, saya tukar kepada istilah lautan!  Ya, dunia internet ini ibarat […]

Continue Reading 0
pinjaman-untuk-perniagaan

Pinjam duit AIM tapi tak buat bisnes

Ambil loan Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) tapi tak ada buat sebarang bisnes pula…   Saya ada seorang kenalan di internet, yang boleh dikatakan setiap minggu pada hari selasa, pasti akan pergi ke sesi perjumpaan dan mesyuarat untuk ahli AIM.   Tapi bila saya tanya, sekarang ni buat bisnes apa? Boleh pula dia kata, sekarang ni […]

Continue Reading 0
larangan-merokok

Tak setuju dengan larangan merokok di kedai makan

Berita yang saya baca dari laman web sinar harian adalah tentang larangan merokok di tempat makan.   Seperti yang kita sedia maklum, bermula 1 Januari 2019 peraturan larangan merokok akan dikuatkuasakan di semua restoran bertutup, berhawa dingin, atau restoran dan warung berkonsep terbuka. Dengan larangan itu, perokok yang ditahan di kawasan larangan akan didenda RM10,000 […]

Continue Reading 0
peluang-kerja-singapura

Kerja dekat luar negara memang nampak hebat, kan?

Saya berbual-bual dengan tuan rumah yang saya sewa sekarang ni. Ada macam-macam topik yang kami bualkan, dan tak lama lepas tu, entah macam mana, dia cerita tentang anak lelaki dia.   Kata dia, tak lama lagi, dia akan duduk berdua sahaja dengan isteri. Anak lelaki yang sebelum ini tinggal bersama dengan dia, akan berhijrah ke […]

Continue Reading 0
hisap-rokok-di-restoran

Denda maksimum RM10 ribu jika merokok di tempat awam!

Bermula 1 Januari 2019, tempat-tempat awam seperti restoran berhawa dingin atau tanpa penghawa dingin, gerai dan juga warung makanan tepi jalan akan diisytiharkan sebagai kawasan larangan merokok.    Akta yang digunakan adalah Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 digubal dibawah Seksyen 36 Akta Makanan 1983.   Jika gagal dipatuhi, hukuman yang dikenakan keatas Individu Denda maksimum […]

Continue Reading 1
duit-dari-internet

Cari servis artikel advertorial yang paling MURAH atau yang boleh menepati kriteria?

Saya rasa, saya dah agak lama tak menerima sebarang job untuk menulis artikel review mahupun tugas menulis artikel advertorial. Permintaan itu masih ada, cuma saya rasa saya nak berehat dulu.   Sebagai seorang penulis blog, sudah tentu saya ada pengalaman menulis artikel review dan advertorial untuk klien yang minat untuk dapatkan khidmat penulisan dari saya. […]

Continue Reading 0
car-dealer

Mula berniaga bagi memahami kehidupan sebagai seorang Boss

Dewasa ini, saya lihat ada banyak iklan kerja kosong, yang mempromosikan peluang merasai kehidupan sebagai seorang boss, sebagai salah satu kelebihan dan keistimewaan jika melakukan kerja tersebut.   Ada beberapa pekerjaan, yang saya pernah lihat, yang menggunakan pendekatan tersebut. Kerja sebagai pemandu UBER atau Grab car. Hanya disebabkan kerja ini, boleh dilakukan pada bila-bila masa, […]

Continue Reading 1

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes