Kerjaya sebagai penulis blog upahan lumayan ke?

Kali ni saya nak cerita tentang kerjaya sebagai seorang penulis blog pula. Selalunya saya asyik cerita tentang Jobdirumah je kan, jadi kali ni saya nak bawa topik yang agak jarang saya kongsikan iaitu tentang kerjaya sebagai seorang penulis blog.

 

Pertamanya, sebelum kita nak buka cerita bab lumayan ke tidak ni, rasanya elok kita kembali kepada persoalan yang lebih basic, iaitu boleh survive ke kalau nak pilih kerjaya sebagai penulis blog ni sebagai kerjaya pilihan.

 

Kerjaya pilihan. Maksudnya sepenuh masa hanya fokus dengan blog sahaja. Tak ada buat benda lain, selain daripada menulis blog. Kalau ada buat benda lain, selain daripada menulis blog, itu belum dikira sebagai penulis blog sepenuh masa lagi. Sama ada blogger adalah kerjaya part time, ataupun kerja yang satu lagi tu yang akan jadi kerja part time.

 

Agak susah nak fokus pada kedua-duanya dan kemudian claim yang blogger adalah kerjaya utama. Satu masa nanti, salah satu pasti akan terabai. Biasanya, yang kurang menghasilkan wang tu yang akan terabai dulu. Saya teka, kerja sebagai penulis blog tu yang akan selalu jadi mangsa.

 

Kalau kat luar negara, atau negara-negara yang menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa utama, memang ramai yang berjaya jadikan blog sebagai medium untuk buat duit UTAMA. Kiranya, bagi mereka, hanya dengan blog sahaja, dah cukup untuk bayar ansuran kereta, sewa rumah, makan, minum, pakaian dan macam-macam kos lagi.

 

Boleh jadi semua ni ada kaitan dengan saiz pasaran. Bila menulis dalam bahasa Inggeris, bermakna hampir satu dunia boleh baca dan boleh faham dengan apa yang kita tulis tu.

 

Semua orang MAMPU dan BOLEH menulis dan memulakan blog masing-masing. Tetapi berapa ramai agaknya yang boleh menjadikan penulisan mereka itu sebagai suatu sumber pendapatan? Berapa ramai yang boleh menjadikan blog mereka sebagai lubuk untuk buat duit online.

 

Tak ramai. Sebenarnya analoginya lebih kurang sama macam kita tengah main Facebook. Semua orang boleh buka akaun Facebook. In fact proses untuk buka akaun Facebook juga adalah sangat pantas. Ada orang boleh buat duit dengan hanya menggunakan laman web facebook. Namun, bukan semua orang boleh buat benda ni. Ada juga yang tak mampu walaupun nak hasilkan RM10 dari Facebook sendiri.

 

Bagaimana buat duit sebagai penulis blog upahan? Sebagai penulis blog upahan, anda dibayar untuk menulis apa-apa yang dimahukan oleh pelanggan, klien ataupun pihak yang memberi upah.

 

senang_buat_duit

 

Bergantung kepada siapa yang akan mengupah anda, mereka semua ada kehendak dan matlamat yang pelbagai.

 

Jika yang mengupah anda adalah seorang usahawan, besar kemungkinan matlamat utama mereka adalah untuk mendapatkan jualan bagi produk mahupun servis yang mereka tawarkan.

 

Jika pihak yang mengupah anda itu adalah seorang ahli politik atau parti politik misalnya, boleh jadi peranan anda diperlukan bagi mewujudkan suatu imej yang baik dalam kalangan pembaca.

 

Menjadi blogger upahan bukanlah sesuatu yang low class ataupun sesuatu yang hina. Actually ia bergantung juga kepada apa tujuan kita dalam menulis blog dan apa tujuan pihak yang mengupah kita.

 

Tak semestinya kita mesti ambik setiap job yang kita dapat tu. Sesetengah job penulisan memang kita wajar tolak. Apalah gunanya dibayar beberapa puluh atau mungkin beberapa ratus ringgit, kalau in a long run, akhirnya ia kembali merosakkan kredibiliti diri kita sendiri.

 

Apapun, jangan hanya lihat pada berapa nilai job yang kita bakal dapat tu, sebaliknya lihat juga bagaimana job tersebut akan dapat meningkatkan nilai kita di masa akan datang.

 

Saya juga sebenarnya adalah seorang blogger upahan 😀

 

Ada sesiapa yang nak upah saya untuk menulis? Siapa tahu, mungkin saya boleh bantu anda untuk dapatkan jualan (sale) untuk produk mahupun barangan yang anda jual tu nanti.

 

, , ,

No comments yet.

Leave a Reply

eleven − three =

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

%d bloggers like this: