10 Langkah menghasilkan blog yang mampu memberikan pendapatan dari internet

Setiap orang, pasti ada tujuan dan motif tertentu, kenapa dia nak buat blog. Begitu juga saya.

 

Menulis blog adalah passion saya. Pada masa yang sama, blog juga adalah salah satu sumber pendapatan saya. Pada masa lepas, saya hanya ada satu blog sahaja yang menyumbangkan pendapatan kepada saya.

 

Kemudian pada satu hari, saya berfikir sendiri… kenapa perlu puas hati dengan hanya ada satu blog? Bukankah dah terbukti bahawa dari blog, memang boleh buat duit!

 

Benda boleh buat duit, kenapa tidak perbanyakkan blog tersebut, supaya setiap blog boleh menyumbangkan pendapatan! Maka bermula dari saat itu, saya mula membuka satu blog demi satu blog.

 

Ya, memang betul. Ada blog yang tidak begitu berjaya. Ada blog yang gagal dan ada banyak juga blog yang terpaksa saya tutup.

 

Namun, dari setiap usaha tersebut, saya mula nampak ada satu formula atau langkah yang boleh saya ulang, bagi setiap projek blog yang saya jalankan.

 

Dari langkah tersebut, saya harapkan ia dapat menyumbang kepada pertambahan pendapatan.

 

Jadi dalam posting ini, saya nak kongsikan beberapa langkah atau idea yang pembaca diluar sana juga boleh praktikkan bagi menghasilkan blog yang berjaya.

 

Berjaya dalam konteks perbincangan kat sini ialah, berjaya hasilkan income. Almaklumlah, lain orang lain kefahaman dia tentang konsep kejayaan kan. Jadi saya nak bawa fokus anda untuk melihat kejayaan tu dari segi penghasilan pendapatan.

bekerja-dari-rumah-bina-blog

 

1. Pilih domain dan hosting yang sesuai dengan projek blog anda. Tak kisahlah sama ada anda nak guna hosting yang berbayar ataupun yang percuma. Masing-masing ada kelebihan dan kegunaannya.

 

Kalau nak pilih yang berbayar, saya syorkan anda dapatkan pakej domain dan hosting dari NetKL dan kalau anda pilih platform yang percuma, saya syorkan anda guna wordpress.com sebabnya dari pemerhatian saya wordpress.com ada banyak domain yang menarik yang masih belum diambil orang.

 

Berbeza dengan blogspot yang memang dah cukup popular. Banyak nama-nama domain yang best dah diambil orang kalau di blogspot, tetapi kalau guna wordpress, ada banyak lagi domain yang masih belum didaftarkan.

 

2. Pilih topik yang ingin dikembangkan dan seterusnya stay pada topik. Fokus pada topik tersebut sahaja dan sebaik-baiknya tulislah semua benda yang berkaitan dengan topik tersebut.

 

3. Cipta identiti dan jenama sendiri. Walaupun lebih mudah untuk terikut-ikut dengan style dan cara penulisan orang lain yang lebih berpengalaman dan yang dah berjaya, sebenarnya cara yang lebih baik adalah bina identiti sendiri.

 

4. Hasilkan konten atau penulisan yang unik dalam blog anda. Anda tak perlu jadi orang yang pertama yang menulis tentang sesuatu perkara, cukuplah anda menjadi orang yang mampu menerangkan sesuatu perkara dengan cara yang paling mudah untuk difahami oleh pembaca.

 

5. Lancarkan blog anda. Beritahu kepada satu dunia, bahawa anda ada blog dan blog anda itu adalah sangat awesome. Tak kisahlah kalau orang kata anda syok sendiri sekalipun.

 

6. Promosikan setiap konten yang dihasilkan secara berasingan. Setengah orang, dia cuma promosikan homepage blog dia sahaja. Sebenarnya, cara yang lebih baik ialah promosikan post yang spesifik atau laman web yang spesifik yang ada dalam blog anda.

 

7. Sentiasa tambahkan pelawat-pelawat baru. Mereka ini adalah penting dalam perkembangan blog yang anda bakal hasilkan. Tanpa pelawat, iaitu orang yang sama yang akan membaca penulisan anda, maka manfaat blog anda tidak dapat disebarkan kepada lebih ramai umat manusia.

 

8. Monetize blog anda sama ada menerusi program pengiklanan mahupun program affiliate. Jadikan blog anda sebagai mesin buat duit menerusi dua program ini. Sebenarnya tak perlu terburu-buru nak buat duit dengan blog, sebabnya langkah awal sepatutnya adalah fokus kepada pembinaan blog dan tarik seberapa banyak pelawat untuk datang ke blog.

 

Sesetengah program affiliate dan juga program pengiklanan membekalkan statistik yang agak baik. Untuk program sebegitu, tak salah kalau nak join dari awal-awal lagi.

 

Walaubagaimanapun, apa yang saya perhatikan ada banyak program pengiklanan dan program affiliate yang meletakkan syarat bahawa anda mesti ada blog dulu baru boleh join.

 

9. Disamping kita syok menulis dan tarik trafik dengan topik-topik yang hot, kena selalu beringat dan menjaga sensitiviti. Ada banyak topik yang hot, namun kita tak digalakkan untuk tulis topik tu. Silap percaturan, kena saman la pulak. Sia-sia je nanti.

 

10. Kena pastikan ada interaksi antara anda dengan pelawat blog anda. Mereka ni mungkin akan menghubungi anda sama ada menerusi blog komen, emel dan sebagainya. Rajin-rajinkanlah jawab pertanyaan mereka.

 

Ada kalanya, dari soalan yang mereka tanyakan tu nanti, anda boleh jadikan ia sebagai idea untuk next artikel anda.

 

Itu sahaja.

 

Semoga anda dapat manfaat dari artikel ni.

 

 

, ,

2 Responses to 10 Langkah menghasilkan blog yang mampu memberikan pendapatan dari internet

  1. eCommerce Malaysia April 26, 2017 at 8:15 am #

    terima kasih di atas perkongsian bro, saya dalam proses nak ke arah itu juga nanti

    • Sabree Hussin April 26, 2017 at 1:06 pm #

      Saya tahu bro hebat orangnyer hehe mesti sekarang ni dah ada makin banyak blog

Leave a Reply

1 × one =

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

%d bloggers like this: