Copywriting tu ibarat kita nak memikat orang yang kita suka!

Sesetengah orang, beri perumpamaan yang copywriting ni ibarat kita nak mengorat wanita yang kita suka.

 

Bila kita berkenan atau suka dengan seseorang tu, kita tak akan terus datang kat dia dan terus ajak dia kahwin. Bukan tak ada yang buat, dah tentu ada.

 

Tapi berkesan ke cara tu?

 

Orang yang kita suka tu belum tentu suka jugak pada kita. Malahan dia mungkin tak kenal siapa kita. Kita ni ibarat complete stranger pada diri dia.

 

Tiba-tiba dengan tak semena-mena, kita berdiri depan dia, (atau duduk pun boleh) terus kita ajak dia kahwin. Agak-agak orang tu akan terima lamaran kita ke?

 

Most likely, jawapannya adalah tidak.

 

MELAINKAN…

 

Kalau anda seorang yang sangat kaya, boleh beri dia segala-galanya dan apa sahaja yang dia inginkan. Dalam keadaan ini, mungkin peluang untuk anda dapatkan wanita tersebut lebih tinggi.

 

Itupun, tak semestinya berlaku.

 

Bukan semua orang memandang harta kan.

 

Begitulah juga dengan skil copywriting ni.

 

Tanpa skil copywriting ini, ibaratnya kita nak memikat bakal pelanggan, tetapi along the way, kita tak cuba pun untuk menarik perhatian mereka dan membuat mereka terpikat dengan apa yang kita tawarkan, tahu-tahu kita nak suruh dia beli je apa yang kita jual.

 

Strategi jualan macam tu, bukannya langsung tak berkesan.

 

Ia berkesan. Cuma tak berapa sesuai untuk digunakan dalam semua keadaan dan untuk semua jenis pelanggan.

 

Ada masanya bakal pelanggan kita tu perlu dibelai dan dimanja-manja. Perlu diberi janji manis dan perlu juga dipujuk.

 

Skil memujuk dan beri janji (baca sebagai jaminan) ini perlukan latihan. Kalau anda menjual menggunakan ayat dan teks artikel, ada tempatnya dimana ayat-ayat tersebut perlu diletakkan.

 

Ia bukannya boleh diletakkan sesuka hati.

 

Kiranya ada susun atur yang anda perlu ikuti.

 

Sebab tu saya kongsikan kepada anda sebelum ni, Koleksi contoh skrip copywriting terbaik yang anda boleh terus guna dalam perniagaan anda.

koleksi-ayat-copywriting

 

Hanya perlu copy dan paste sahaja.

 

Ada juga bahagian-bahagian tertentu yang perlu di edit terlebih dahulu. Edit itu pun sebab nak kena sesuaikan dengan jenis perniagaan yang anda jalankan.

 

Kalau anda berniaga tudung, kenalah tukar perkataan tertentu supaya ia lebih mesra untuk pelanggan yang nak beli tudung tu.

 

Ok la.

 

Ada dua template yang anda boleh pilih.

(1) Kamus Copywriting Raja Kamil – Klik sini untuk download

(2) Template Copywriting Zyan – Klik sini untuk download

 

Terima kasih kerana membaca dan semoga lepas ni bisnes anda akan jadi bertambah baik.

 

 

, ,

No comments yet.

Leave a Reply

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes