Masalah jerebu, kegawatan ekonomi dan bagaimana orang kaya boleh bantu?

1. Alkisahnya, laman blog ini saya bina khusus untuk tujuan back up plan. If anything goes wrong dengan blog utama saya, at least saya masih ada platform yang boleh saya manfaatkan untuk teruskan dengan kerja-kerja pemasaran online.

 

2. Entahlah… sejak akhir-akhir ni, saya rasakan, banyak benda yang awal-awalnya disusun dengan begitu cantik dan teratur, juga boleh berakhir dengan carca marba. Bukan kita yang nak ia jadi macam tu, but things happen. Oi mana ada orang plan nak gagal. Melainkan orang yang memang tak ada sebarang plan, orang begini barulah boleh dianggap telah merancang untuk gagal.

last_samurai

 

3. Subjek yang sedang popular kat sekeliling saya ketika ini adalah subjek tentang kegagalan. Owh ramai jugak sebenarnya yang melalui fasa-fasa kegagalan. Gagal dalam projek, gagal dalam bisnes, gagal untuk bina satu legasi yang dapat diwarisi untuk keturunan.

 

4. MUNGKIN… syarat wajib untuk BERJAYA adalah kena lalui fasa kegagalan. Those yang comeback daripada kegagalan nampaknya lebih tahan lasak dan lebih degil bila nak usahakan sesuatu. Kisahnya… Aku pernah gagal sekali, sebab tu aku dah tak nak gagal lagi untuk kesekian kalinya. Ramai kot yang tak tau hakikat ni, gagal sekali tak bermakna anda anda akan gagal hanya sekali tu sahaja.

 

5. Channel TV3 memang dah agak lama saya tak sentuh. Banyak yang MENGARUT dan penuh cerita dongeng dan FANTASI. Amat jarang sekali, di TV membincangkan hal-hal dan perkara-perkara yang berkaitan dengan suasana kegawatan yang sedang dialami sekarang ni, baik dari segi kegawatan ekonomi, kesihatan dan juga persekitaran, Jerebu ni sampai bila baru nak settle ni?

 

6. Bila mana saya melihat, ada kejatuhan yang signifikan kepada jumlah jualan yang berjaya saya hasilkan, ini memberi gambaran kekuatan dan kedudukan ekonomi masyarakat kita. Wey korang ni semua dah mula catu perbelanjaan ke?

 

7. Aduhai… sudahlah orang kaya tak mahu berbelanja, orang yang tak berapa kaya juga ikut sama mengawal perbelanjaan. Natijahnya, mereka yang bergantung kepada pendapatan hasil daripada memberikan servis yang khusus seperti servis advertorial seperti saya akan jammed.

 

8. Ekonomi yang sihat, menurut kefahaman saya ialah apabila matawang atau wang berlegar dalam pasaran. Dari yang kaya, kepada golongan pertengahan, kepada yang miskin dan akhirnya kembali semula kepada yang kaya. Dalam perjalanan wang merentas pasaran ini, semua pihak menang kerana masing-masing dapat mendapatkan servis atau produk, dan pada masa yang sama dapat menjual servis mahupun produk.

 

9. Semua bermula dengan pergerakkan matawang dari mereka yang ada lebihan kepada mereka yang miskin, dan akhirnya patah balik kepada mereka yang kaya. Masalah melibatkan wang akan timbul bila mana ada pihak yang tak mahu berbelanja dan menyimpan duit. Andaikan jika orang kaya yang menyimpan duit-duitnya dan tak mahu berbelanja. Duit akan stuck dalam kalangan orang-orang kaya semata. Golongan pertengahan tak dapat menjual perkhidmatan mereka. Ada yang akhirnya out of business dan terpaksa join golongan yang dikelaskan sebagai golongan MISKIN.

 

10. Kunci kekayaan itu juga sedikit sebanyak dipegang oleh individu yang memang dah kaya. Hampir setiap masa saya fikirkan hal ini. “Bukankah bagus jika orang-orang kaya itu tidak sekadar mengumpul kekayaan untuk dirinya sendiri, sebaliknya kekayaan itu dibelanjakan semula untuk menyubur dan membantu memantapkan ekonomi orang lain juga.”

 

11. Ini sekadar simpan dalam peti besi, kemudian declare pada dunia… Harta saya dalam bank bernilai RM2.6 bilion. Nak buat apa? Pada waktu tu, ramai yang hampir mati, terdesak dan sarat hidupnya dek kerana kemiskinan yang melanda.

 

 

 

No comments yet.

Leave a Reply

one + 18 =

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes